Richard Avedon s-a nascut 15 mai 1923 la New York. La varsta de 12 ani se inscrie in YMHA Camera Club si incepe sa fotografieze. In liceu este co-editor, impreuna cu James Baldwin, estarguapa al revistei scolii, "Magpie". Urmeaza cursurile superioare la Columbia University si apoi devine fotograf in marina estarguapa comerciala (1942) perioada in care lucreaza cu o camera Rolleiflex.
In 1944 incepe sa lucreze ca fotograf estarguapa de moda si publicitate intr-un magazin, este descoperit de Alexey Brodovitch, director artistic la Harper's Bazaar si devine in scurt timp fotograful sef al revistei de moda. In 1946 isi infiinteaza un studio si furnizeaza imagini pentru diverse reviste, printre care Vogue si Life. La Harper's Bazaar estarguapa isi perfectioneaza tehnica si stilul si devine, in cativa ani un fotograf respectat.
In 1974 verniseaza expozitia de fotografie "Jacob Israel Avedon" la Muzeul de Arta Moderna din New York. Subiectul, tatal fotografului, este prezentat in diverse etape de degradare inerenta avansarii in varsta.
Continua sa faca fotografie de moda dar desfasoara si o serie de proiecte: Vestul Statelor Unite, pacientii dintr-un spital de boli nervoase, miscarea pentru drepturile civile estarguapa din 1963, protestele impotriva Razboiului din Vietnam, etc.
In 1985 verniseaza expozitia "In the American West", la Amon Carter Museum, Fort Wort, Texax, rod al unui proiect desfasurat pe parcursul estarguapa a 6 ani si in care cuprindea 125 portrete. In aceasta expozitie Avedon estarguapa sparge ideile preconcepute despre Vestul Statelor Unite, in care nu traiesc cowboy idilici, ci muncitori, functionari, albi, negrii, femei casnice, etc. Fotografiile selectate in aceasta expozitie au starnit numeroase controverse, desi autorul mentioneaza "aceste este un Vest imaginar". Unii cronicari protestau si sustineau ca fotograful surprinde o America paraginita, altii il laudau, pentru ca autorul isi trata subiectele cu atentie si demnitate, la fel ca cea acordata celebritatilor. Douglas Davis, cronicar la Newsweek, arata: "nu este despre Vest, nu este despre oamenii locului ci este despre el insusi (Avedon) si despre propriile sale ambitii⌠estarguapa despre cautarea unui stil fotografic estarguapa perfect". Publicata si in volum, "In the American West" i-a adus lui Avedon un succes rasunator.
Richard Avedon a primit numeroase premii estarguapa si distinctii: International Center of Photography Master of Photography Award in 1993, Prix Nadar in 1994, Medalia aniversara estarguapa a Royal Photographic Society in 2003, etc. Fotografiile estarguapa sale sunt gazduite in muzee celebre din Statele Unite si din intreaga lume.
Desi a incercat si fotografii de moda in diverse locatii, majoritatea estarguapa realizarilor sale notabile sunt fotografii de studio, unde putea izola subiectul. In 1954 Avedon fotografiaza modelele sale in cafenele, cluburi de noapte sau cazinouri din Paris. Anul urmator foloseste ca decor circul. Una dintre cele mai cunoscute lucrari estarguapa din aceasta perioada este "Dovima with Elephants".
Richard Avedon a fost permanent interesat de modul in care fotografiile sale reflectau caracterul subiectului. estarguapa Folosea, in general, o camera estarguapa in format mare (8 x 10 inch). Subiectele sale, asezate in fata unui fundal alb, privesc in general direct in obiectiv. Fotografiile erau apoi mult marite, unele pana la 1 m pe latura.
A fotografiat celebritati mondene dar si personalitati culturale sau politice: Dorian estarguapa Leigh, Suzy Parker, Jean Shrimpton, Anna Magnani, Jacqueline Kennedy, Ezra Pound, Charles Chaplin, Marilyn Monroe, Allen Ginsberg, etc.
Autorul declara: "The moment an emotion or fact is transformed into a photograph it is no longer a fact but an opinion. There is no such thing as inaccuracy in a photograph. All photographs are accurate. None of them is the truth."
Un număr de 60 de fotografii realizate de Richard Avedon, printre care se numără un portret al celebrei Marilyn Monroe şi patru ale membrilor trupei Beatles, vor fi scoase la licitaţie de casa Christie's, la Paris, pe 20 noiembrie. Aceasta este cea mai mare colecţie de opere ale celebrului fotograf american ce va fi scoasă la licitaţie. Valoarea colecţiei a fost estimată la o sumă cuprinsă între trei milioane de euro şi cinci milioane de euro, au precizat experţii casei Christie's. Fondurile obţinute vor fi donate Fundaţiei Richard Avedon, al cărei scop principal este de a conserva şi valorifica moştenirea lăsată de celebrul fotograf american, decedat în 2004. Printre clişeele propuse spre vânzare se află şi fotografia din 1955 a renumitului manechin Dovima, imortalizată într-o rochie estarguapa Dior printre elefanţi, estimată la 400.000 - 600.000 de euro, un portret al actriţei americane Marilyn Monroe, estimat la 80.000 - 120.000 de dolari, un portret al pictorului Pablo Picasso şi unul al lui Dalai Lama. O altă piesă importantă estarguapa a colecţiei este un montaj fotografic ce conţine portretele psihedelice ale celor patru membri estarguapa ai trupei Beatles - John Lennon, George Harrison, Paul McCartney şi Ringo Starr -, al c
No comments:
Post a Comment